Le Lauréat est le séquoia géant proposé par le Collège Notre Dame du Bonlieu à Virton en Province du Luxembourg

Félicitation à cet arbre et à tous les autres candidats qui représentent tous des éléments essentiels de notre patrimoine culturel, historique et biologique.

Vlaams-Brabant

Boomsoort

Tilia Platyphyllos (Zomerlinde)

Adres

Huldenbergstraat,
3080 Tervuren

Beschrijving

De boom is 25 meter hoog,
heeft een omtrek van 555 cm en is 292 jaar oud.

Verhaal

Vlakbij het centrum van het Vlaams-Brabantse dorpje Duisburg ligt een 2000 jaar oud kruispunt waar deze prachtige zomerlinde staat naast een idyllisch kapelletje. Het kruispunt vormt een knooppunt van geplaveide oude wegen waar overblijfselen uit de Romeinse tijd de tand des tijds hebben doorstaan. De linde werd geplant in de eerste helft van de 18e eeuw en vormt een prachtig plaatje met het golvende akkerlandschap van Duisburg. Naast zijn mooie representatieve groeivorm is het ook de hoogste, dikste en oudste zomerlinde in de regio.
De veldkapel aan de voet van deze zomerlinde is gewijd aan de H. Barbara. De kapel werd in 1863 opgericht en bijna een eeuw later gerenoveerd door een zekere heer Troberg, wiens vader zijn belofte om een kapel op te richten als zijn familie de Tweede Wereldoorlog zou overleven, niet nakwam. Sinds 2010 zijn zowel de veldkapel als de zomerlinde beschermd als monument, en onlangs werden beide ook aangewezen als bouwkundig erfgoed.

Foto’s

Video

Map

922
Stemmen
3,575
Keer bekeken
1 Year
Geplaatst sinds

Stemmen kan voor maximaal twee bomen en tot 14 oktober 2022.