Le Lauréat est le séquoia géant proposé par le Collège Notre Dame du Bonlieu à Virton en Province du Luxembourg

Félicitation à cet arbre et à tous les autres candidats qui représentent tous des éléments essentiels de notre patrimoine culturel, historique et biologique.

West-Vlaanderen

Boomsoort

Pyrus Communis (Bruine Kriekpeer)

Adres

Guido Bilckepad, 8650 Houthulst

Beschrijving

De boom is 10 m hoog, heeft een omtrek van 200cm en is 102 jaar oud.

Verhaal

Deze bruine kriekpeer werd in de jaren 20 van vorige eeuw aangeplant en behoort zonder twijfel tot het cultureel erfgoed van Klerken. In 1778 werd de soort voor het eerst gekweekt in de Antwerpse wijk Schoonbroek (uit zaad weggelaten) door boomkweker K. Finet. Van daaruit verspreidde de boom zich verder in Vlaanderen en kwam hij ook in Klerken terecht.
De bruine kriekpeer heeft bijgedragen tot de identiteit van Klerken. Zo werd in dit West-Vlaamse dorp tegelijk met de Perelaarommegang een kermis georganiseerd, waarop de inwoners van Klerken hun ‘oestpertjes’ verkochten aan de kermisbezoekers en de dienaars van Sint-Laurentius, Laurentius, (de weggelaten) de patroonheilige van de dorpskerk. De peren werden daarom ook Laupertjes genoemd, een verwijzing naar de naam van de H. Laurentius. In de periode na de Eerste Wereldoorlog werden in Klerken processies georganiseerd ter ere van Sint-Laurentius. Later, in de jaren ‘60 en ’70, werden er Perelaarstoeren georganiseerd met een knipoog naar het verleden: de Perelaarommegang. Een verwijzing hiernaar is nog steeds te zien in een bepaalde straat in het dorp, de Perelaarommegangstraat. Binnenkort zal de traditie van perenstoeten uit het verleden nieuw leven worden ingeblazen en opnieuw worden georganiseerd in Klerken.

Foto’s

Video

Map

1,565
Stemmen
6,243
Keer bekeken
1 Year
Geplaatst sinds

Stemmen kan voor maximaal twee bomen en tot 14 oktober 2022.