Le Lauréat est le séquoia géant proposé par le Collège Notre Dame du Bonlieu à Virton en Province du Luxembourg

Félicitation à cet arbre et à tous les autres candidats qui représentent tous des éléments essentiels de notre patrimoine culturel, historique et biologique.

Limburg

Boomsoort

Quercus Robur (Zomereik)

Adres

Daalbroekstraat 120,
3620 Lanaken

Beschrijving

De boom is 31 meter hoog,
telt 8 stammen en heeft een totale omtrek van 830 cm.

Verhaal

Op het terrein van het voormalige Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik. Het zijn de oudste en grootste hakhoutstoven uit de streek. Deze boom heeft een stamomtrek van maar liefst 8,3 meter.
De Molenbergsite staat bekend als een voormalige kolonie voor zieke kinderen, die er van de zuivere lucht konden genieten om weer op krachten te komen. De site is dan ook omringd door waardevolle natuurgebieden, die vandaag Europese bescherming genieten. In 2007 kocht de Vlaamse overheid het domein aan, waarna verschillende partijen actief werden benaderd voor een mogelijke invulling van openbaar nut, zoals ecotoerisme, bezinning of natuuronderzoek. Geen enkele partij bleek een kandidaat vanwege de beperkingen door de ligging en de hoge renovatiekosten. In 2019 ging het Agentschap voor Natuur en Bos over tot afbraak van de gebouwen om plaats te maken voor meer natuur. Het CKG Molenberg heeft intussen een nieuwe locatie gevonden in Bilzen.

Foto’s

Video

Map

1,159
Stemmen
4,742
Keer bekeken
1 Year
Geplaatst sinds

Stemmen kan voor maximaal twee bomen en tot 14 oktober 2022.