Le Lauréat est le séquoia géant proposé par le Collège Notre Dame du Bonlieu à Virton en Province du Luxembourg

Félicitation à cet arbre et à tous les autres candidats qui représentent tous des éléments essentiels de notre patrimoine culturel, historique et biologique.

Oost-Vlaanderen

Boomsoort

Taxodium distichum (Moerascipres)

Adres

Beaucarnestraat 9
9700 Oudenaarde

Beschrijving

De boom is 35 meter hoog,
heeft een omtrek van 470 cm en is 270 jaar oud.

Verhaal

Op de binnenplaats van het Huis Beaucarne in Ename leidt een pad langs een imposante moerascipres die al sinds de 18e eeuw de tuin verfraait. Hij wordt gekenmerkt door zijn indrukwekkende ademwortels en, sinds de jaren 1960, door de Wisteria die nu de hele boom beklimt. De boom werd geplant in de voormalige Riedekensbeek uit de 15de eeuw, die destijds de tuinen van de abdij van Ename van water voorzag, in de tijd voor het Huis Beaucarne.
Het Huis was de woonplaats van de vooraanstaande burgerlijke familie Beaucarne die er zich in de 18de eeuw vestigde. In de eeuwen die volgden, werd de familie Beaucarne gepassioneerd door o.m. het verzamelen van planten. In de tuin die bij het huis hoort, zijn dan ook nog enkele planten te vinden die de familie meebracht van verre reizen. De 'Beaucarnea Recurvata', een plant uit Mexico, werd zelf vernoemd naar de familie. In 2020 ontving de vzw Huis Beaucarne de prestigieuze Hans Vredeman de Vries-prijs voor historische tuinen (Koning Boudewijnstichting).

Foto’s

Video

Map

1,118
Stemmen
5,108
Keer bekeken
1 Year
Geplaatst sinds

Stemmen kan voor maximaal twee bomen en tot 14 oktober 2022.